Naš novopečeni član Matej Zalar na UCI Gravel World Series

4. septembra, 2022

Matej Zalar se je podal na La Monsterrato-Strade Bianche Monferrato.

La Monsteratto je ena od enajstih dirk serije UCI Gravel World Series, ki štejejo kot kvalifikacije za prvo UCI Gravel World Championships. Matej je dirkal v skupini 35-39 let, trasa pa ni bila enostavna. Približno 120 kilometrov z okoli 1700 metri višinske razlike in obilico kratkih klancev, ki znajo biti tudi svinjsko strmi.

Matej je po končani dirki zapisal:
” Odpeljal sem tako rekoč stoodstotno, bolje v tem stanju ne gre. Sposoben sem bil iti čez sebe, brutalno krizo sem dobro predelal in se solo zavidljivo dobro odpeljal do cilja. Žal očitno daleč od kvalifikacijske kvote.

Nivo je nenormalen. Ne da tega nisem pričakoval, a UCI dela nekaj zelo narobe. Udeležba je bila številčno slaba, po kakovosti pač ne in tako težko prideš v prvo četrtino. Ne da bi se izgovarjal, ampak na tak način, če niso sposobni dobit mase v Italiji, je to obsojeno na propad. Organizacija dirke je na splošno daleč od nečesa, kar naj bi bila svetovna serija.

Cela vrsta pravil UCI Gravel World Series je bila kršena, ampak cestne zapore so bile urejene perfektno, varnost odlična. Z Blažem Debevcem sva vendarle prebila led kot prva Slovenca, res pa je dirkal še en zamejski Slovenec, ki zdaj živi v Padovi. Odlična izkušnja. Videla sva kako se dirka gravel in zagotavljam vam, da ni potica štiri ure basat, če gre prvih 45 minut ves čas do filtra in potem enako na vsak klanec, dokler pač vzdrži. Hvala vsem za lepe želje in podporo.”

KAPO DOL Matej (in Blaž!)